Ορχιδέες - Phalaenopsis

Posted bybarbakis11/10/20200 Comment(s)Μάθετε περισσότερα για τα φυτά..,

Ορχιδέες - Phalaenopsis

 

  • Λίγα λόγια για την ιστορία τους .. 

Η ορχιδέα ή όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν "κοσμοπολίτισσα" είναι καλλωπιστικό μονοκοτυληδόνο φυτό η οποία συνθέτει τη μεγαλύτερη οικογένεια των ανθοφόρων φυτών , των Ορχιδοειδών. Συνήθως καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν περίπου 25.000 είδη  και 100.000 ποικιλίες σε όλο το πλανήτη.Πολλά απο αυτά τα συναντάμε σε Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Οι ορχιδέες αναπτύσσονται παγκοσμίως και μπορούμε να τις βρούμε παντού εκτός απο χώρες όπως η Ανταρκτική γιατί όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω είναι απο τα φυτά που χρειάζονται φώς και υψηλή σχετικά υγρασία. Μερικά απο τα πιο δημοφιλή είδη είναι η Epidendrum-Επίδενδρον , η Pleurothallis-Πλευροθαλή , η Vanilla-Βανίλια , η Orchis-Όρχις και η Phalaenopsis-Φαλαίνοψις.

  • Ο συμβολισμός της..

Η ορχιδέα είναι αρκετά διαδεδομένη​ ως φυτό και μερικά απο τα χαρίσματα της είναι η αγάπη , η ομορφιά , η γοητεία και η προσοχή!Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το κάθε της χρώμα για να διαλέγετε το σωστό δώρο που θα σας αντιπροσωπεύει σε κάθε σας περίσταση..               

 

 Ρόζ~> Αντιπροσωπεύουν τη χάρη, τη θηλυκότητα και την ευτυχία. 

Κόκκινο~> Αντιπροσωπεύουν το πάθος, το θάρρος και την επιθυμία.

Πράσινο~> Αντιπροσωπεύουν υγεία και μακροζωία, φέρνουν τύχη και ευλογία. 

Κίτρινο~> Αντιπροσωπεύουν τη φιλία , τη χαρά και τα νέα ξεκινήματα.

 Λευκό~> Αντιπροσωπεύουν αθωότητα και αγνότητα, κομψότητα και ομορφιά. 

 Μπλε~> Αντιπροσωπεύουν κάτι το σπάνιο κάτι το μοναδικό , είναι ότι πρέπει για να αναγωρίσει μια γυναίκα τα βαθύτερα συναισθήματα σας. 

Μωβ~>  Αντιπροσωπεύουν τον θαυμασμό, το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.                     

 

 

 

 

 

  • Φροντίδα και περιποιήση..

​Όπως είπαμε και παραπάνω τα είδη και οι ποικιλίες είναι χιλιάδες και είναι αδύνατο να δοθούν ξεχωριστά οδηγίες για τη φροντίδα τους, ωστόσο θα μιλήσουμε για τους πιο σημάντικους παράγοντες που είναι το πότισμα , το φώς , το λίπασμα και οι μεταφυτέυσεις. 

-Πότισμα .. Εδώ θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία..Τίποτα δν μπορεί να σκοτώσει μια ορχιδέα πιο γρήγορα όσο το στάσιμο νερό μέσα στο κασπώ της.Οι ορχιδέες όταν δεν εχούν επαρκή κυκλοφορία του αέρα πεθαίνουν.Χρειάζετε μια φορά τη βδομάδα νερό και τι εννοούμε με αυτό. Όσο αφορά αυτές που καλλιεργούνται σε κασπώ γεμίζουμε νεράκι και βουλιάζουμε για λίγα λεπτά το φυτό μέσα χωρίς όμως να φτάνει το νερό στο υπόστρωμα ανάπτυξης του και αμέσως μετά όμως αφήνουμε να στραγγίξουν καλά οι ρίζες και το ξανά τοποθετούμε μέσα στο κασπώ του. Για τις ορχιδέες που έχουμε μεταφυτέψει σε γλάστρες χρειάζετε νεράκι ανα τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας,  για αυτό καλό είναι σε μια τέτοια περίπτωση πριν την αγορά μας να ενημερωθούμε σωστά. -Φώς.. Οι ορχιδέες χρειάζονται αρκετές ώρες μέσα μέσα στην ημέρα φώς και όχι ήλιο.. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε ένα νοτιοανατολικό παράθυρο για να τις βάλετε!  -Λίπασμα.. Υπάρχει ειδικό λίπασμα μόνο για ορχιδέες και βοηθάει στην ανθοφορία του φυτού μας. Καλό ειναι να ρίχνουμε μετά το καλοκαίρι , όχι στη καρδία του χειμώνα και μην μπερδευόμαστε! Όταν θα μεταφυτέψουμε μια ορχιδέα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουμε και λίπασμα.. -Μεταφύτευση.. Οι ορχιδέες συνήθως βρίσκονται σε πλαστικά δοχεία και μέσα σε πήλινες βάσεις διότι είναι πιο εύκολο και για το πότισμα και επειδή στη μεταφύτευση οι ρίζες ξεκολλάνε πιο εύκολα. Προσέχουμε όταν θα επιχειρήσουμε τη μεταφύτευση να έχει τελειώσει η ανθοφορία τους και να έχει βγάλει καινούργια βλάστηση.Προτιμάμε τις μεγαλύτερες και πήλινες γλάστρες.Να θυμάστε να βάλετε ενα συρμά η ένα καλάμι για να βοηθήσετε το φυτό να ριζώσει καλά!

 

Tips!!Επιλέξτε αυτο το εξωτικό λουλούδι για κάθε περίσταση! Τα λουλούδια της που φαίνονται ότι κινούνται στον αέρα δίνουν ομορφία και χάρη!Χαρίζει μια διαφορετική αίσθηση σε ανθοδέσμες !Επίσης μην ξεχνάμε οτι δίνουν στο κόσμο τη γλυκιά γεύση της βανίλιας!

 

Leave a Comment